Yumuşak Doku Tümörleri

Yumuşak Doku Tümörleri

·         Yumuşak doku tümörü olan hastalar sıklıkla ‘’ŞİŞLİK’’ şikayeti ile doktora başvurur.

·         Bu şişliğin büyüme hızı çok önemlidir.

·         Büyüme hızı kitlenin agresifliği hakkında bilgi verebilir.  

·         ‘’AĞRI’’ sıklıkla görülmez. ‘’AĞRI’’ görülen durumlar genelde ileri evrelere ulaşıp çevredeki damar, sinir benzeri yapılara bası görülen durumlardır.

·         İyi huylu yumuşak doku tümörleri kötü huylulara göre neredeyse 100 kat fazladır.

·         Ancak kötü huylu olması durumunda ciddi sakatlık ve ölüme sebebiyet verebilir.

·         Kötü huylu yumuşak doku kanserlerinin yani ‘’YUMUŞAK DOKU SARKOMLARININ’’ neredeyse 100’den fazla farklı histolojik ve moleküler alt tipi tanımlanmıştır.

·         Her bir alt tipin değişken klinik davranış sergilediği bildirilmiştir.

·         Yumuşak doku sarkomlarının kemik sarkomlarına göre görülme sıklığı yaklaşık 2 kat daha fazladır.

 

Yukarıdaki resimde; uyluğun iç tarafında, kasıktan dize kadar uzanan ve medial uyluk kompartmanının tamamını çıkarak tedavisini yaptığımız bir hastamızın ameliyat öncesi MR görüntüsü ve ameliyata başlamadan yaptığımız planlama çizimlerini gösteren fotoğrafları görüyorsunuz. Çıkardığımız kitlesel lezyon yaklaşık 35 cm uzunluğunda idi.

 

TEDAVİ

Yumuşak doku sarkomlarının çıkarılması öncesinde iyi bir planlama gereklidir. Bu planlama için kitlenin boyutu, önemli damar-sinir yapılarına komşuluğu değerlendirilmeli ve multidisipliner konseylerde (ortopedik onkolog, radyolog, radyasyon onkoloğu, onkolog, patolog) alınacak kararlarla tedavi planlaması yapılabilir.

3 cm sınırı bizim için önemlidir. Bazen herhangi bir radyoterapi gereksinimi olmadan çıkarabileceğimiz gibi bazen de radyoterapi silahımızı kullanarak kitlenin küçülmesi, çevre sınırlarının daha güvenli hale gelmesi ile geniş rezeksiyon uygulayabiliriz.

 

Yukarıdaki resimde ameliyat öncesi radyoterapi ile bir miktar kitle boyutlarını küçülttüğümüz ve sonrasında geniş sınırlarla bacak posterior kompartmanını çıkardığımız hastamızın ameliyat öncesi fotoğrafını görüyoruz.

 

Yukarıdaki resimde kol-omuz bileşkesinde büyük ve kanamalı yarası olan bir şişlikle bize başvuran; ameliyat öncesinde radyoterapi (ışın tedavisi) tedavisi ile kitlesel lezyonun küçülmesinin ardından geniş sınırlarla kitlesini çıkardığımız hastamızın kolundaki kitlenin ameliyat öncesi fotoğrafını görüyoruz.